Despre

Despre

Istoric

“Mă aflu la Mamaia, pentru prima oară, pe litoralul nostru…, fără să-mi pot încă opri gândul care zboară spre munte, spre valea mea din Apuseni, spre frumoasa Valea Drăganului” scria dr. Mihai Iubu în 1978, în săptămânalul Orizont, despre locul unde îl purtau pașii în fiecare sfârșit de săptămână, alături de bunul său prieten Lucian Blaga.

Aici, în Valea Drăganului, cei doi prieteni au înălțat, în anul 1957, o casă moțească din bârne, pentru a fi locul lor de odihnă în Apuseni. Construcția s-a ridicat sub atenta supraveghere a poetului, ale cărui “directive arhitectonice” au fost întocmai respectate. Noii proprietari au încercat să păstreze vie prezența acestora făcând totodată numeroase renovări pentru a vă oferi tot confortul.

La Cabana Iubu vă puteți bucura de ospitalitatea gazdelor care vă primesc cu drag în mica lor oază de liniște unde doar susurul râului Drăgan și ciripitul rândunelelor se aude în diminețile liniștite de la țară. În holuri vă întimpină fotografii mari, înrămate, din care privesc ctitorii: doctorul Iubu și marele Blaga, alături de prietenii lor. La parter, în sala principală, pe peretele din față, o mână dibace a sculptata pe o bucată de lemn versurile rânduite de Blaga, la inaugurarea edificiului.

 
 

Prezentare

Situată pe malul râului Drăgan, într-un peisaj de vis, Cabana Iubu este locația perfectă pentru a petrece o vacanță minunată, împreună cu familia și prietenii.

Cabana poate găzdui până la 10 persoane în cele 4 camere situate la etaj, dispunând în total de 7 paturi. De asemenea vă pune la dispoziție două săli de baie cu duș, câte una pe fiecare nivel, o bucătărie și un salon ideal pentru a lua masa, într-o atmosferă plăcută, creată de focul din șemineu.
Bucătăria este bine echipată (veselă, cafetieră, prăjitor de pâine, combină frigorifică, cuptor și plită electrică) și oferă acces tuturor celor ce doresc să gătească. Cabana dispune de încălzire centrală, apă caldă curentă și cablu TV.
În zilele ploioase vă puteți relaxa citind o carte sau jucând diverse jocuri precum rummy, table, șah, catan, cărți și altele.

Vă oferim, de asemenea, terasă acoperită, grătar în aer liber, loc amenajat pentru ceaun, curte spațioasă, suficiente locuri de parcare și diverse modalități de petrecere a timpului liber (pescuit, tenis de masă, baschet, fotbal, volei, badminton și darts). În timpul verii puteți face baie în apa curată de munte, înconjurați de pădure, beneficiind de aerul puternic ozonat.

Galerie foto

Fă cunoștință cu căsuța noastră situată pe malul râului Drăgan și bucură-te de aerul curat de munte, de liniștea și căldura oferită de arhitectura unei case tradiționale moțești.

Localizare

Localitatea Valea Drăganului este situată în partea de vest a județului Cluj, la 68 km de Cluj-Napoca, 84 km de Oradea și 56 km de Zalău. Accesul este ușor atât pe șosea (ieșire din drumul european E60), cât și pe calea ferată (CFR Călători sau Transferoviar Călători). În cazul în care bariera este coborâtă aveți la dispoziție câte un loc de refugiu pe fiecare sens de mers.
Ne găsești pe:

localitatea Valea Drăganului se află în partea de vest a județului Cluj

68 km de Cluj
84 km de Oradea
56 km de Zalău

În presă

De-a lungul timpului, Cabana Iubu a fost menționată de nenumărate ori în diferite reviste de presă și site-uri de știri, datorită tradiției pe care o duce mai departe.

Cu drag, din Valea Drăganului (articol din Adevarul - februarie 2011)

La poalele masivului Vlădeasa, în judetul Cluj, există un loc în care este bine să mergi doar cu oameni frumoși. Pentru că în Valea Drăganului toate sfârșesc, invariabil, prin a-ți fi dragi. Peisajul nu-ți taie respirația, ci ți-o așază la loc. Pe măsură ce înaintezi către Barajul Drăgan, oamenii sunt mai rari, semnalul mobilului - mai slab, iar lumina - mai curată...
citește mai mult

Pe Valea Drăganului, pe urmele lui Blaga (articol din Adevarul - iulie 2009)

La doar o oră distanță de Cluj-Napoca, în inima Munților Apuseni, vă puteți "încărca bateriile" după o săptămână stresantă. Pe lângă peisajele de basm, zona Văii Drăganului vă oferă posibilitatea de a locui în casa de vacanța a lui Lucian Blaga, dar și de a vizită domeniul lui Octavian Goga de la Ciucea sau cetatea medievală de la Bologa. De pe drumul care duce spre Oradea, imediat ce ați ieșit din Poieni, cotiți spre stânga. Nu veți regreta. Valea Drăganului este locul perfect pentru a scăpa de grijile cotidiene...
citește mai mult

In Valea Draganului, respirand aerul lui Blaga (articol din Gandul - iulie 2007)

Puține locuri te tulbură în Ardeal mai tare decât Valea Drăganului (Cluj). La limita munților Vlădeasa, munților Meseș și depresiunii Huedin, tăiată cu grijă, ca să nu o doară, de râul Drăgan, localitatea are toate formele de relief. În fine, mare nu are, dar dacă te mulțumești cu mirosul codrului, care te ia de pe picioare, poți să bați munții pe jos sau cu roți, să asculți cascade, să-ți întipărești în minte văile Apusenilor ca să-i iei cu tine în alte lumi. Dacă oricum n-ai bani de concediu pe plajă, unde te arde soarele, mai bine te extragi două săptămâni din civilizația cu zgomot și alegi Valea Drăganului, unde poți să te încarci cu oxigen în toate direcțiile, pentru a reveni aici, ca să asculți râul cum povestește...
citește mai mult

La cabana lui Blaga (articol din Clujeanul - iulie 2007)

Puțini clujeni cunosc faptul că Lucian Blaga, în ultima parte a vieții sale, mergea aproape la fiecare sfârsit de săptămână la Valea Drăganului, pentru a-și limpezi gândurile. Și mai puțini clujeni stiu că unul dintre cei mai buni prieteni ai filosofului, medicul ORL-ist Mihai Iubu, a construit o cabană la Valea Drăganului pentru a-i oferi un loc de refugiu poetului. Pensiunea a fost construită in 1957...
citește mai mult

Cabana Iubu Premiată

În data de 20 septembrie 2007 ANTREC Romania a decernat premiile concursului "Margareta de Aur", ediția a IV-a. Pensiunea Iubu a candidat la categoria A. "Tradiție locală - Case cu stil" (1-5 camere) câștigând locul I.

Scapă de agitația cotidiană, haide la Cabana Iubu!

După ce am descoperit că viața nu are nici un sens, nu ne rămâne altceva decât să-i găsim un sens.
Lucian Blaga
quote
quote